Dacă vrei să vizitezi partea de est a României, în special regiunea Moldovei, trebuie să treci şi prin Galaţi, un judeţ cu obiective turistice unice în ţară.

Având reşedinţa de judeţ în oraşul cu acelaşi nume, Galați este străjuit de râul Prut la est (râu care trasează şi graniţa României cu Republica Moldova), de Siret la vest (limită de judeţ cu judeţul Brăila şi judeţul Vrancea) și de fluviul Dunărea în partea de sud (care delimitează judeţul Galaţi de judeţul Tulcea).

Judeţul Galaţi poate deveni foarte repede o zonă din care cu greu vrei să mai pleci, cucerindu-te cu peisajul său unic, cu mănăstiri vechi, lacuri şi zone pitoreşti.

Denumirea oraşului Galaţi, reşedinţă de judeţ, apare pentru prima dată în scrieri istorice din secolul al XV-lea, sub numele de Galaţii. În acest secol va deveni cel mai important port comercial al Moldovei, fiind situat la intersecţia a două mari drumuri comerciale. Aceste drumuri legau Imperiul Otoman şi sudul Europei de partea de nord a Moldovei şi chiar a Europei.

Oraşul este ridicat pe ruinele unei aşezări dacice din secolele VI-V î.e.n., care a cunoscut influenţa romană după cele două războaie din anii 101 – 102 şi 105 – 106. În secolul al XIX-lea oraşul a început să se dezvolte vertiginos sub domnia lui A. I. Cuza. Această dezvoltare a continuat în timpul domniei regelui Carol I şi a fiului său Ferdinand, în special în domenii legate de comerţ (industria textilă, navală şi siderurgică).

Astfel, după primul război mondial, Galaţiul se dezvoltă teritorial şi demografic, având o populaţie de peste 150.000 locuitori. În anul 1944 oraşul a cunoscut cel mai destructiv moment, fiind devastat în mare parte de către bombardamentele trupelor sovietice şi anglo-americane.

După război, economia a scăzut considerabil, comercianţii români şi străini plecând din calea sovieticilor şi a condiţiilor dure impuse de către aceştia. Majoritatea produselor au ajuns în URSS prin linia dublă de cale ferată construită de peste Prut până în Gara Larga din Galați.

În perioada comunistă dezvoltarea oraşului Galați este catalizată de construirea Combinatului Siderurgic, axându-se astfel, în principal, pe industria produselor metalurgice. Dezvoltarea planului urbanistic capătă amploare prin migraţia „forţată” a populaţiei şi proliferarea construcţiilor tip, lipsite de eleganţa şi de stilul vechilor clădiri.

În prezent, oraşul Galaţi te poate captiva dacă nu eşti vasalul canoanelor turistice convenţionale şi dacă nutreşti chiar şi doar o vagă curiozitate pentru descoperirea unor destinaţii atipice.

Cuibărit într-un peisaj urban eclectic, surprinzător prin amestecul pestriţ dintre arhitectura veche, clădiri de inspirație comunistă, dar şi structuri moderne din oţel şi sticlă, Galaţiul câştigă în caracter făcând loc unor oportunităţi surprinzătoare. Printre acestea ar fi discretele enclave ale naturii, viaţa culturală ce pulsează într-un ritm pe care vei ajunge să îl cunoşti cu adevărat doar dacă ai destulă curiozitate pentru a explora oraşul în întregime, sau diverse ocazii de agrement urban.

Îţi poţi prelungi vacanţa gălăţeană aventurându-te în împrejurimile rurale ale urbei pentru a descoperi un patrimoniu istoric şi natural care te va copleşi prin densitate şi relevanţă estetică, istorică şi naturalistică.